Åbent brev til Sønderborg Byråd fra Mommark Landsbylaug

Kære Byrådsmedlem
Med dette brev ønsker bestyrelsen for Mommark Landsbylaug at orientere dig om den aktuelle situation i vores landsby. Brevet er naturligvis ment som en invitation til samarbejde om fremtiden.

Selv om brevet er skrevet den 2. april, H. C. Andersens fødselsdag, er det ikke et eventyr der her kan berettes om. Tværtimod er nedenstående fakta ret så sørgmodige.
Det eneste link til denne dato er vores håb om, at alt vil blive godt og at alle vil blive glade for den løsning som Sønderborg byråd og borgerne i Mommark forhåbentlig kan aftale i nær fremtid.

Lidt historie:

Sådan skrev Sol & Strand på internettet om Mommark Feriecenter:
Mommark på Als’ østkyst er omgivet af strand, havn, skov og kulturskatte.
Mommarks naturlige midtpunkt er den idylliske og rolige havn, som både fungerer som en fiskeri- og lystbådehavn. Atmosfæren er helt speciel og det er muligt at sidde her og spise og følge livet i havnen. På stedet findes en dagligvarebutik samt en restaurant. Lige ved siden havnen ligger Mommarks dejlige, læfyldte badestrand.
De dejlige skovområder omkring Mommark, stranden, havnen samt de mange seværdigheder og aktivitetsmuligheder i området gør Mommark til et attraktivt feriested for hele familien.

Strand
Stranden i Mommark er beliggende ved siden af havnen. Den brede sandstrand med mindre sten indbyder til badning, solbadning og leg i sandet. Vandet er roligt og stranden er delvist afskærmet af hegn og bevoksning mod baglandet.
Og således skriver EDC, også på internettet, i en salgsannonce:
Sommerhuset kan, pga. beliggenheden, med fordel anvendes til udlejning eftersom der er nem adgang til området fra Tyskland samt færge mellem Søby og Mommark Havn, hvor også Mommark Feriecenter er beliggende. Mommark havn rummer også fiskeri- og lystbådehavn og er man interesseret i lystfiskeri er det både muligt fra kysten, i vandløb og Put & take søer. Der arrangeres desuden fisketure fra havnen med den lokale fiskekutter. Øen Als har generelt meget og byde på.

Tilbage til virkeligheden:
I Mommark taler vi meget om Havnen.
Der er mange som kan huske Mommark Havn og campingplads samt restaurant som et dejligt ferieområde, et område som trak mange gæster og turister til, et område som også var til stor glæde for borgerne i Mommark. Restauranten tiltalte mange mennesker og trak gæster langvejs fra.
En tidligere restauratør har oplyst at 55-60% omsætningen i restauranten kom fra de gæstende sejlbåde.
Tidligere var området kendt og elsket under navnet ”Mommark Feriecenter”.
Så skete der en ulykkelig forandring. Restauranten lukkede. Havnen blev ikke vedligeholdt.
Campingpladsen gik i forfald. Ingen gjorde noget.
En åbenbart uundgåedelig konkurs ramte havnen, campingpladsen og restauranten.

Vi skriver nu 2009 og Sønderborg kommune er nu ejer af hele området.
Fremtiden for Mommark Havn og campingplads er lagt i hænderne på Plan- og Strategiudvalget.
Så hvad er der sket? Hvad vil der ske? Hvor vidt er kommunen med planerne for fremtiden? Vil den planlagte løsning være til gavn for borgerne i Mommark? Hvor længe kan ”måske interesserede investorer” sætte dagsordenen?
De spørgsmål er stadig åbne og her i Mommark ser vi frem til snarest at få afklaret fremtiden.
Sønderborg kommune henholder sig til en lokalplan fra 1988, en periode hvor det virkelig var populært og nødvendigt med vandlande, badelande og mange ferielejligheder.
Men hvor aktuel kan denne lokalplan siges at være i 2009?

Færgen Søby – Mommark forsvinder snart til Fynshav. Der er blevet udstykket mange sommerhusgrunde i Mommark. Ferievanerne er ikke som i 1988.
Har Sønderborg kommune tænkt over hvor store omkostninger det vil medføre at opgradere områdets infrastruktur? Kan der gennemføres et stort anlagt vand- eller badeland uden at der skal etableres cykelstier, gadelys og andet som bliver nødvendigt for blandt andet rafiksikkerheden i Mommark?
I forvejen bliver Fiskervej hårdt belastet pga. de mange sommerhuse der bygges for enden af vejen.
Mommark Landsbylaug inviterede tirsdag den 17. marts 2009 formanden for Strategi- og Planudvalget, Bendt Olesen, til Mommark.
På dette møde bekendtgjorde Bendt Olesen, at han, efter et møde med en mulig investor den 2. februar 2009, forventede at kunne sælge Mommark Havn, campingplads og kiosk inden sommer 2009.
Dog skulle vi i Mommark ikke forvente, at der blev bygget eller sat andet i gang de første par år.
Hvad denne forhåbning bunder i kan der kun gisnes om. Direkte adspurgt måtte Bendt Olesen erkende, at der ikke er aftalt et nyt møde med den hemmelige investor.

  • Skal området så stadig i flere år fremstå som faldefærdigt, ubrugeligt og som en skændsel for Mommark?
  • Kan Sønderborg byråd leve med, at alle siger: ”Hvor er det synd at der ikke sker noget her og hvor ser det forfærdeligt ud”.

Så kære byrådsmedlem: Vi borgere i Mommark ser frem til, at vi meget snart kommer i en konstruktiv dialog med kommunen og at der snarest bliver skabt grundlag for at kunne genåbne såvel campingpladsen som Mommark Havn.
Om muligt vil bestyrelsen for Mommark Landsbylaug gerne have foretræde for såvel byrådet som Strategi- og Planudvalget, hvor vi kan uddybe de muligheder som vi anser for realistisk gennemførlige.
Undertegnede modtager meget gerne såvel spørgsmål som kommentarer på formanden@mommark-landsby.dk
På vegne af bestyrelsen for Mommark Landsbylaug
Formand Jan Kay


> Klik her for at hente brevet (inkl. billeder) som PDF fil <

Del på facebook
Del på Facebook